Fortsat vækst i musikbranchen - Livemusikken driver fremgangen

Nyheder – 17 september 2018

Dansk Musikomsætning 2017 er på gaden og ifølge rapporten steg omsætningen i musikbranchen med 23 procent fra 2016 til 2017. Det er i høj grad liveområdet, som driver fremgangen. 

Læs rapporten Dansk Musikomsætning 2017

Læs pressemeddelelsen

Læs faktaark

 

En branche med vækst og stor samfundsværdi

Den danske musikbranches omsætning steg i 2017 med 23 procent i forhold til året før og bidrog dermed med 9,3 milliarder kroner til den danske samfundsøkonomi. Det viser rapporten ’Dansk Musikomsætning 2017’, som Rambøll har udarbejdet på vegne af en række organisationer fra den danske musikbranche. Det er andet år i træk, at branchen har formået at skabe en pæn vækst.

Rapporten viser, at kilderne til fremgangen hovedsageligt skal findes i livemusik. Liveområdet steg med hele 1.5 milliarder i forhold til 2016 og udgjorde i 2017 næsten 65 procent af branchens samlede omsætning – de resterende 35 procent findes på området for indspillet musik.

  

Store navne driver væksten på liveområdet

Det er sjette år i træk, at IFPI, Koda, Dansk Live, MXD, Gramex og Musikforlæggerne i samarbejde med Rambøll udarbejder opgørelsen. Og siden den første opgørelse i 2012 har musikbranchen oplevet en samlet vækst på 52 procent, som i høj grad er drevet af liveområdets fremgang de seneste to år. Væksten er et udtryk for, at danskerne gerne bruger penge på dyre musikalske liveoplevelser, men ikke nødvendigvis et tegn på, at de ser mange flere koncerter end tidligere.

”Væksten på liveområdet skyldes, at arrangørerne og artisterne har formået at udvikle formater, der appellerer til publikums begejstring for liveoplevelser, samt de nye arenaer og festivalernes stigende popularitet. To år med pæn vækst er en god nyhed, nu skal vi som branche huske at arbejde hårdt for gode forhold for alle de små og mellemstore spillesteder, som ikke i samme grad mærker væksten. Det er trods alt på disse scener, at alle artister – uanset størrelse og popularitet – begynder deres karriere,”

siger Esben Marcher, sekretariatschef i Dansk Live.

 

Momentum for dansk musikeksport

Det går også frem for den danske musikeksport, og særligt det danske livemarked tiltrækker flere turister end nogensinde - musikturismen er således vokset med 40 procent i forhold til året før. Men skal momentum udnyttes, kræver det en samlet styrket indsats.

 FACTS FRA DANSK MUSIKOMSÆTNING 2017

 

Musikbranchens bidrag til samfundsøkonomien

  • Musikbranchen har en omsætning på 9,3 milliarder i 2017 - en stigning på 23 procent i forhold til 2016.


Indspillet musik

  • Indspillet musik udgør 35,5 procent af den samlede omsætning i 2017 svarende til 3,3 milliarder. Omsætningen på dette område er steget med 10 procent i forhold til 2016.

 

Livemusik

  • Livemusik udgør 64,5 procent af den samlede omsætning i 2017 svarende til 6 milliarder kroner. Omsætningen på dette område er steget med 31 procent i forhold til 2016.


Musikeksporten

  • Musikeksport udgør 9,5 procent af den samlede omsætning i 2017 svarende til 890 millioner kroner. Omsætningen på dette område er steget med 17 procent i forhold til 2016.


Bag rapporten

  • Rambøll har udarbejdet Dansk Musikomsætning 2017 på vegne af IFPI, Koda, Dansk Live, MXD, Gramex og Musikforlæggerne.