Debat på Folkemødet: skab øget fokus på musiklivet i København

Nyheder – 18 juni 2018

Med ambitionen om at højne fokus på musikkens vilkår i København, inviterede Dansk Live, DPA og Lydens Hus til debat om hvordan København kan blive centrum for musik og lyd iværksætteri. Debatten fandt sted på Folkemødet, torsdag eftermiddag, på Iværksætterskibet i Allinge Havn.IMG_0721-Dl-Folkemødet-18-debat.jpg#asset:1433

I panelet, fra højre: Jeppe Nissen, Copenhell, Daniel Durn, producer/Cynosure music, Niels Mosumgaard, DPA (Danske Populær Autorer), Maren Astrup, Dansk Live, Københavns Kulturborgmester Niko Grünfeld, Mads Váczy Kragh, Vækstfabrikken Lydens Hus. Debatten blev modereret af Rie Nielsen (vært DR).

Hvordan understøtter vi et levende musikliv i København?

Hvordan kan vi understøtte et levende musikliv og hvad vil Københavns Kommune konkret gøre for musikken i Kbh? Det spørgsmål blev stillet Københavns nye kulturborgmester, Niko Grünfeld (Alternativet), som kunne oplyse, at han som kulturborgmester er meget optaget af, at understøtte vilkårene for musik indenfor forskellige områder som sundhed, musikkens sociale betydning, dets fælleskabssdannende effekt  og især hvordan man sikrer børns adgang til musik og musikundervisning.

Den omstridte forskrift for støj, som i disse dage behandles under stor kritik i København, var svær at komme udenom. Som ønske for en fortsat musikby udvikling, havde Maren/Dansk Live et ønske om, at denne forordning ikke vedtages, men at Københavns kommune i stedet inviterer til dialog, for i fællesskab med arrangører, at finde en passende ramme for lyd, events og arrangementer.
For Copenhells Jeppe Nissen, var det også en brændende opfordring, "med en sådan grænse (på 60dB), risikerer vi ikke at kunne lave festival mere" forklarede Jeppe Nissen. Forinden havde han givet en gennemgang af Copenhells udvikling fra en lille niche festival til i dag, hvor de er en markant spiller på scenen med 25.000

Niels Mosumgaard fra DPA hævede fanen for, at huske at se på musik som erhverv, og det potentiale der ligger heri. Der findes et lag af musikproducere i København, og man bør styrke indsatsen for at Københavns Kommune kan gøde de mange talenter og initiativer i hovedstaden, så Københavns rolle på den internationale musikscene bliver stærkere og trækker endnu flere kreative kræfter og virksomheder til byen.

Lydens Hus har som vækstfabrik et indlysende fokus på iværksætteri, og arbejder med virksomheder i forskellige skala indenfor lyd-og musikiværksættteri, budskabet herfra var at vi skal øge bevidstheden om musikkens iværksætter potentiale.

Samlet plan for musikken i København

Niko Grünfeld annoncerede i forlængelse heraf og som en kommentar til panelet, at han med Københavns Kultur og Fritidsudvalg netop havde besluttet, at påbegynde arbejdet med en musikstrategi- og plan for København.

På moderatorens spørgsmål om, hvorvidt en kommunal strategi for musik, ikke ville dræbe den kreative iværksætterånd, var panelets svar entydigt: en samlet strategi vil kun være positivt.

Præsenteret af Dansk Live, DPA og Vækstfabrikken Lydens Hus i samarbejde med Iværksætterskibet